vakfetur.com | UMRE GENEL BİLGİLER
Hac | Umre | Bilet | Tur | Tatil | Vize
Hac | Umre | Bilet | Tur | Tatil | Vize
Umre; ziyaret etmek anlamına gelmektedir. Müslümanların Kabe'yi ziyaret etmelerine umre denir.Ziyaret biçimi hacca benzer. Fakat hac gibi Zilhicce ayında olması gerekli değildir. Dini bir terim olarak ise umre, "Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe'yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa'y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmaktan" ibarettir.
Umre veya Hac yolculuğuna çıkmadan önce, başta akrabamız olmak üzere ilişkili olduğumuz başlıca şahsiyetler ziyaret edilir. Duaları alınır. Gerekiyorsa vücut temizliği yapılır. Tırnaklar kesilir. Bıyıklar ve ve sakallar düzeltilir. Gusül abdesti alınır. Erkekler güzel kokular sürünür.
Hac gibi Umre de Peygamberimizin belirlediği (Mikat) denilen yerlerde ihranlanma ile başlar. Mikat sınırından öncede ihrama girilebilir. Mikatlar -doğrusunu Allah bilir- Hz Âdem'den sonra yeryüzüne dağılan insanlığın çıkış noktalarını oluşturur. İhramlanmak umre'nin şartı, Hacc'ın da bağımsız vaciplerinden biridir.Umre için uçakla Cidde üzerinden doğrudan Mekke'ye gidecek kişi Türkiye'de havaalanında veya uçakta ihramlanır. önce medine'ye gideceek kişi de Medine'den Mekke'ye hareketinden önce konakladığı yerde veya uçakta ya da Medine'ye takriben 10 km. mesafedeki Mikat yerinde (Zulhuleyfe) ihramlanır.
İhramlanmak için mümkünse gusül, değilse abdest alınır. Elbiseler, ayakkabılar ve başlıklar çıkarılır. İki parçadan oluşan beyaz ihram giysisine bürünülür. Arkadan topukları, önden de ayak parmaklarını açıkta bırakan bir ayakkabı veya terlik giyilir.
İhramlılık halinde saat, gözlük, kulaklık, kemer kullanılabilir. Kadınlar ihramlanmak için, ilgi odağı olmayacak şekilde sade ve tercihen renksiz giysiler giyinirler. Kerahat vakti değilse iki rekat ihram namazı kılınır. Biliniyorsa ilk rekatta 'Kafirün' ikinci rekatta da 'İhlas' suresi okunur. Ardından 'Allah'ım! Umre yapmak istiyorum, kolaylaştır ve kabul buyur denilerek niyet edilir ve Telbiye duası okunur. Niyet ve Telbiye ihramın rukün vasıflı farzlarıdır. Telbiye ile birlikte tekbir, tehlil ve salat getirilebilir. Uçakta ihrama girecekler ihram namazını koltuklarında otururken rüku için biraz, secde için biraz daha fazla eğilerek ima ile kılabilirler.Telbiye duası, yüksekçe fakat kontrollü bir sesle vasıtalara binerken, inerken, dostlarla ve topluluklarla karşılaşılırken ve hatırlandıkça sık sık tekrarlanır.
Hz. Aişe yüksek sesle Telbiye getirirdi. Türkçesiyle de olsa Telbiye duasının ihramlanırken bir defa okunması farz, arzeilen vesilelerle tekrarlanması sünnettir.
Umre yapmak isteyen kimse önce Medine'ye gidiyorsa, Mekke'ye hareket etmeden Medine'nin 10 km. dışındaki Zülhuleyfe Mikat bölgesinde veya uçakla Mekke'ye gidiyorsa, bulunduğu otelden ihrama girer Eğer hava yolu ile Türkiye'den direk Cidde'ye gidip oradan Mekke'ye geçecekse Umre'ciye kolaylık olması için uçağa binmeden önce havaalanında veya uçak havalandıktan sonra ihramını giyer. İhramın Sünneti niyeti ile iki rekât namaz kılar. 1. Rekâtta Kafirun 2. Rekâtta İhlâs surelerini okur. Umreye niyet eder. Umrenin niyeti şöyledir: 'Allahım ben umreye niyet ettim, onu bana kolaylaştır ve onu benden kabul eyle.'der ve telbiye getirir. "Lebbeyk, Allahümme lebbeyk. Lebbeyke lâ Şerîke leke lebbeyk. İnne'l-hamde ve'n ni'mete leke ve'l-mülk, lâ Şerîke lek" "Allahım, senin emrine sözüm ve özümle tekrar tekrar icabet ettim, emrine boyun eğdim. Sana ortak yoktur. Emir ve davetine gönülden ve sadakatle icabet ettim. Senin eşin ve ortağın yoktur. Şüphesiz ki hamd de nimette sana mahsustur. Mülk senindir. Bütün bunlarda senin eşin ve ortağın yoktur" diyerek telbiye getirir.
Niyet ve telbiyenin yapılmasıyla ihrama girilmiş ve "İHRAM YASAKLARI" başlamış olur. Yolculuk esnasında, yüksek tepelerde herhangi bir grupla karşılaştığında, konaklayıp tekrar hareket ettiğinde yeni bir bölgeye veya şehre girdiğinde telbiye ve tekbir getirir.
Telbiye ve tekbirleri tek rakamlarla (üçer, beşer, yedişer… vs) getirmesi daha uygundur. Kâbe'ye gelene kadar telbiye getirir. Kâbe'nin önüne gelene kadar kafasını kaldırıp bakmaz, Kâbe bütün ihtişamı ile karşısına çıktığı zaman kafasını kaldırır ve dua eder.
– Hacer-ül Esved'in olduğu köşeye gelinir, çizginin üzerinde tavaf için niyet yapılır. "Allah'ım senin rızan için umre tavafını yapmak istiyorum. Bana kolaylık ver ve kabul buyur." Tavaf Hacerü'l Esved'in köşesinde başlayıp yine aynı köşede tamamlanmak üzere Kâbe'nin etrafını samimi duygular içinde yedi defa dolaşmaktır. Bu dolaşmanın her birine ŞAVT adı verilir.
Tavaf Hacerü'I-Esved'de başlar, Hacerü'l-Esved'de biter. Umre Tafavının ilk üç şavtında Remel vardır. Remel kısa adımlarla, hafif koşar vaziyette omuzları silkeleyerek çalımlıca yürümektir. Hanımlar remel yapmazlar. Izdıba ise ihramlının tavaf sırasında sağ omzunu açmasıdır, sünnettir. Tavafa başlarken ve her şavtın bitiş hizasına gelince sağ el kaldırılır hafifçe Hacer-ül Esved'e dönülüp Bismillahi Allahü Ekber denilerek istilam edilir. Eğer izdiham yoksa başkasına zarar verilmeyecekse Hacer-ül-Esved öpülür. Tavaf'da insanlar dua kitabındaki tavaf dualarını veya içinden geçen duaları veya Kur'an-ı Kerim okuyabilirler. Tavaf bittiğinde Makam-ı İbrahim'de iki rekât tavaf namazı (Kerahat vakti değilse) kılar. Birinci rekâtta Kafirun, ikinci rekâtta İhlâs sureleri Fatiha'dan sonra okunur. Daha sonra Kâbe'nin kapısının bulunduğu yerde (Buraya Mültezem adı verilir) Mültezem duası okunur.
Mültezem'den sonra altınoluğun altında bulunan ve bir yay şeklinde duvarla çevrilmiş olan "HATİM" denilen yerde en az iki rekât namaz kılınır. Burası Kâbe'nin içinden sayıldığından dolayı burada kılınan namaz Kâbe'nin içinde kılınmış gibi olur. Namaz kıldıktan sonra Hatim'de okunacak duayı okur. Sonra bolca zemzem içilir. Mümkün olursa yeri ıslatmadan üzerimize ve bedenimize dökeriz. Sonrada zemzem duasını okuruz. Say Safa ile Merve tepeleri arasında yapılan yürüyüşe denilir. Bu yürüme Safa'dan Merve'ye dört, Merve'den Safa'ya üç geliş şeklindedir. Say Safa tepesinde başlar, Merve tepesinde biter. Safa'dan Merve'ye bir gidişe şavt denir. Bir say ise 7 Şavttan meydana gelir. Tekbir, Tehlil, Hamd ve salâvat getirerek Safa tepesine çıkılır ve Kâbe'yi görecek bir yerde durulur. Ve Umre sayı için niyet edilir.
"Allahım senin rızan için Safa ve Merve arasında yedi Şavt umre sayımı yapmak istiyorum. Bu ibadeti bana kolay kıl ve kabul eyle" diyerek Say'a başlanır. Sonra Safa tepesinden Merve tepesine doğru yürümeye başlar. Dua kitabındaki say dualarını veya bildiği başka duaları okur. Tekbir, Tehlil, Salâvat ve Hamd getirir. Safa-Merve arasındaki iki yeşil direk arasına geldiğinde ""HERVELE" yapılır. Hervele süratli çalımlı ve canlı şekilde yürümenin adıdır. Bu Hz. Hacer validemizin hatırasını canlandırmak için yapılır.
Hervele say'ın her şavtının sünnetidir. Yedinci şavt Merve'de tamamlanınca say duası yapılır. Say tamamlandıktan sonra, erkekler saçlarını dipten tıraş ederler veya kısaltırlar. Kadınlar ise saçlarından bir miktar keserler Saçları dipten tıraş etmeden veya kısaltmadan erkekler sakal tıraşı olamazlar. Elbiselerini giyemezler ve diğer ihram yasaklarını yapmazlar. Çünkü gerek erkekler gerekse kadınlar için tıraş olmadıkça ihramdan çıkılmış ve ihram yasakları kalkmış olmaz. Tıraş olduktan sonra ihramdan çıkılmış olur.
İhrama giren kimse için bazı iş ve davranışlar yasaktır. Bunlara "ihram yasakları" denir. Bu yasaklar ihrama girildiği andan, yani niyet ve telbiye anından itibaren başlar, ihramdan çıkıncaya kadar devam eder. İhramlı kimsenin "ihram yasakları" na uyması vaciptir. Yasakları ihlal edenlere, yasağın çeşidine ve ihlal biçimine göre değişen cezalar gerekir.
İhramlının yıkanması, kokusuz sabun kullanması, diş fırçalaması, diş çektirmesi, sürme çekmek, yağlanmak, kırılan tırnağı ve zarar veren bir kılı koparması, kan aldırması, iğne yaptırması, yara üzerine sargı sardırması, kol saati, yüzük ve bilezik takması, kemer kullanması, omuza çanta asması, yüzü ve başı örtmeden üzerine battaniye, pike ve benzeri şeyler alması, palto ve benzeri giysileri giymeksizin omuza alması yasak değildir.
Ayrıntılı bilgi: 444 6 451 | info@vakfetur.com